Речта за бъдещето на Австрия до 2030 година, която произнесе вчера канцлерът Карл Нехамер, ръководител на управляващата Австрийска народна партия (АНП), е главна вътрешнополитическа тема на австрийските медии и е широко коментирана от политолози и журналисти.
Тя бе посрещната критично от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП), крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) и от либералната партия НЕОС. Сериозна беше критиката и от страна на организациите за защита на околната среда. 
Според АСДП управляващата партия е показала безсилие при овладяването на инфлацията, подчерта говорителят на левоцентристката формация по социалните въпроси Йозеф Мухич.
Подобни изявления направиха заместник-ръководителят на парламентарния клуб Йорг Лихтфид, според когото е недопустимо Нехамер да не пророни дума за най-голямата социална криза в Австрия, и говорителката по въпросите на жените Ева-Мария Холцлайтнер, която каза, че темите, свързани с жените, са били игнорирани от федералния канцлер.
Ръководителят на АПС Херберт Кикъл не спести остри думи, заявявайки, че това е "безпланова, без визия и дилетантска реч, изнесена пред събрания партиен елит". Единствената декларация за доброто бъдеще на страната би била незабавната оставка на канцлера и насрочването на нови избори, каза той.
Позицията на НЕОС също е критична, като осъжда липсата на съдържателност и липсата на амбиции в речта на канцлера. 
В кратко писмено становище на Партията на зелените, по-малкия партньор на АНП в управляващата коалиция, се казва, че Нехамер е повторил много вече известни позиции на своята десноцентристка формация. "Речта беше със съзнателно избран хоризонт до 2030 година и се отнася до проект на АНП, надхвърлящ далеч сегашния законодателен период", пише в изявлението. В същото време партията определя някои от намеренията, отнасящи се до социалната политика към децата, изграждането на енергийната мрежа и подпомагане на жилищното строителство, като много положителни.
Организациите за защита на околната среда също подложиха на критиката речта на канцлера.
"Гринпийс" поиска приемането на закон за защита на климата, "Петъци за бъдеще" реагира със седяща блокада на "незачитащата климата" реч, Световният фонд за  природата осъди липсата на истински аргументи в полза на опазване на климата, а за организацията "Глобал 2000" речта на канцлера е "обявяване на пълна несъстоятелност".
Според политолога Норберт Хофер, който коментира в късните телевизионни новини вчера 90-минутната реч на Нехамер, това е по-скоро предизборна реч на партиен ръководител, а не на федерален канцлер, в която той е направил опит да съживи известни консервативни ценности на своя предшественик Себастиан Курц. Хофер счита, че това е опит да се спре изтичането на избиратели към АПС, и прогнозира, че коалиционният климат ще се усложни. Нехамер прави опит за разграничаване, например по темите климат и цени на жилищните наеми, което е осъзната конфронтация, смята той. "Коалицията обаче няма да се разпадне заради това", прогнозира политологът и допълни, че АНП се подготвя за следващите парламентарни избори. "В много области обаче липсва визионерство", констатира в заключение Хофер.
Подобни са оценките на политоложката Катрин Щайнер-Хемерле, която в телевизионно интервю каза, че вижда послания към коалиционния партньор, отнасящи се до социалната политика. По отношение на дегресивния модел за социални помощи за безработни, които рязко ще намалеят след определено време, Нехамер се изказва срещу схващанията на Зелените и затвърдява фронта. Канцлерът се обръща към средната класа – собствениците на автомобили, на жилища и селяните, обобщи политоложката.
Експертът на австрийското обществено радио и телевизия по вътрешната политика Харс Бюргер заяви в телевизионно интервю, че речта е опит за промяна. Основната цел е на АПС да спечели онези избиратели, които и без това отхвърлят всичко, например мерките заради ковид и санкциите срещу Русия. Нехамер се обръща към хората, които са "за" нещо, каза Бюргер. Според него обаче се е получила атака "срещу" различни неща, например срещу забраната на двигателите с вътрешно горене или джендър идеологията. 
Австрийските вестници също коментират речта на канцлера.
За "Курир" тя е била "изпълнена със сериозност, с малко емоции, без блясък. Затова пък определя мястото на партията."
Според "Клайне цайтунг" се очертава сбогуване от коалицията със Зелените и смяна на курса в дясна посока.
"Стандард" вижда в речта не визия за пред широката общественост, а средство за укрепване на личните позиции на канцлера в собствената му партия.
"Много бяха заявките, при конкретизиране на целите ще е по-трудн", заяви в телевизионен репортаж журналистката от списание "Профил" Ева Линдзингер.
Журналистът от списание "Тренд" Йозеф Фоци коментира, че речта на канцлера "изостря консервативния профил на АНП надясно и разграничава по-ясно (партията) от зеления коалиционен партньор".