В Хатай станахме свидетели на такива разрушения, на човешки трагедии, които е трудно да се разкажат с думи. Видяхме на място, че турските власти са направили не малко за възстановяването, но пораженията са толкова големи, че има нужда от силна подкрепа. Хората се нуждаят от жилища, от помощи, от финансови средства. Турция, Хатай и всички поразени от земетресенията окръзи и хора са “личен въпрос” на всички ни, заяви пред БТА евродепутатът Илхан Кючюк от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).
 Кючюк бе на двудневно посещение в Турция с още двама представители на АЛДЕ.
Преди до отпътува обратно за България Кючюк в разговор специално за БТА разказа, че в рамките на визитата е посетил пострадалите от разрушенията окръзи Хатай и Адана и заедно с колегите си са се запознали на място с нуждите на пострадалите от земетресенията.
“Европа трябва да изработи специален фонд в помощ на пострадалите от земетресенията. Донорската конференция, която се предвижда да се състои на 20 март в Брюксел, смятам, че ще бъде важна крачка за осигуряване на подкрепа за пострадалите от земетресенията Турция и Сирия. Ще споделим нашите впечатления. Европа трябва да покаже, че може да направи много в тези трудни времена,” каза той.
На среща в град Адана, който също бе силно засегнат от трусовете, кметът Зейдан Каралар специално е изразил благодарност за помощта, оказана на първо място от България за пострадалите, както и за усилията на изпратените спасителни екипи, които всеотдайно участвали за спасяване на оцелелите.
“Почувствах се горд от името на моята страна, че сме успели да покажем на дело нашата съпричастност и солидарност към народа на Турция, на хората, пострадали от трагедията, да почувстват, че не са сами в тези трудни за тях времена”, заяви Кючюк.
Евродепутатът разказа, че в Анкара е провел среща и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.
“Срещата бе много продуктивна. Вярвам, че на фона на трагичните последици от земетресенията, сътрудничеството между ЕС и Турция ще се задълбочава, за което ще полагаме усилия. Eдинството в такива трудни времена е от жизнена необходимост. Европа може да направи много в това отношение”, посочи Кючюк.