„До момента на ГКПП „Лесово“ няма констатирани нарушения, които се отнасят към компетенциите на Комисията за защита на потребителите.“ Това обяви пред журналисти главният инспектор към бургаското звено на комисията Кристина Касабова, след като днес на пункта с южната ни съседка започна съвместна инспекция на няколко държавни институции за пресичане на нелегални практики в туристическите услуги. 
“Кампанията продължава, тя е безсрочна. Ще продължи да има изненадващ характер, проверки ще се правят в различни часове и в различен диапазон от време. Целта е да се пресекат опитите за нерегламентирани практики при туристическите услуги. Комисията за защита на потребителите проверява за стриктно спазване на текстовете в Закона за туризма. Основно се проверява регистрирани ли са превозвачите, как точно се осъществява пътуването на туристическите групи, имат ли съответните разрешителни за туроператорска дейност, извършващите такава дейност лица“, каза инспектор Касабова. 
По думите ѝ, за липса на разрешителни за извършване на туроператорска дейност, глобата може да достигне 10 000 лева за юридически и до 5000 лева за физически лица. 
„Извършва се и контрол по отношение на лицата, които упражняват свободно своята професия като екскурзоводите например. Съблюдаваме за това дали те са регистрирани по Закона за туризма в Министерството на туризма, дали фигурират в Националния туристически регистър и съответно дали имат идентификационна карта. Тази идентификационна карта показва, че лицето действително е екскурзовод. При нарушения в тази връзка санкцията е 1000 лева“, допълни още Кристина Касабова.  
Припомняме, че проверките на ГКПП „Лесово“ започнаха рано тази сутрин. В тях се включват представители на туристическото ведомство, Комисията за защита на потребителите (КЗП), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Икономическа полиция. Синхронната работа на институциите е резултат от постъпила в Министерството на туризма информация, свързана с опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор. На пункта с южната ни съседка до обедните часове бяха проверени четири туристически автобуса. Съставен е един акт за нарушение от ИА „Автомобилна администрация“. Това е третата съвместна инспекция на институциите след изненадващите проверки на "Кулата-Промахон" и "Капитан Андреево".