Камбоджа потвърди ангажимента си да приложи "Програмата за действие от Доха за периода 2022 - 2031 г. за най-слабо развитите страни" с амбицията до 2030 г. да се превърне в страна със средновисок жизнен стандарт на населението, съобщи за БТА камбоджанската агенция АКП.
Министърът на търговията Пан Соранак изтъкна ангажимента в обръщение към участниците в пленарната сесия на Петата конференция на ООН по въпросите на най-слабо развитите страни, състояла се тази седмица в катарската столица Доха.
Камбоджа покрива изискванията до 2030 г. да премине в категорията на страните със средно висок жизнен стандарт на населението, а до 2050 г. - и в тази на страните с висок жизнен стандарт, добави той.
За постигането на тази цел Камбоджа ще продължи да развива здравеопазването, образованието, социалната политика, базисната инфраструктура и цифровизацията и ще продължи с прехода към изграждането на разнообразна, устойчива и зелена икономика.
Министърът изтъкна значението на Програмата за действие от Доха за подпомагането на развитието на страната му.
За Камбоджа е важно да разшири кръга на търговските си партньори, да развие нови сътрудничества и да подобри механизмите си за финансиране, особено в областта на зеления преход.
Пан Соранак похвали страните донори и партньори на Камбоджа и приветства помощта на международната общност за ускоряването на напредъка ѝ по пътя към придобиването на статут на страна със средно висок жизнен стандарт на населението.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и АКП)