Министърът на туризма Илин Димитров откри първото по рода си кулинарно състезание в Габрово. Проявата е посветена на 60-годишнината от откриването на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ (ПГТ „Пенчо Семов“). В надпреварата ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ готвят в отбори с директори на различни институции в Габрово. 
„За мен е удоволствие да бъда тук. Защото всъщност вие, учениците, сте гръбнак на туризма в България, без вас, без средните гимназии, без колежите, без университетите, ние нямаме туризъм. Всяко едно усмихнато лице, всяко едно събитие, което увлича повече хора, все повече и повече хора, е голям плюс в нашия сектор. Гимназията в Габрово е гимназия с много традиции. Има път нагоре, давайте смело и нека по-добрият победи“, каза министър Илин Димитров. 
„Колеги, ученици, приятели и гости, добре дошли. Изключително съм радостен с присъствието на тези, които ще оценяват, на тези, които ще се състезават, и се надявам всичко да премине в спортсменския дух и да победи най-добрият. Награди ще има много, изненади ще има много, нека състезанието започне сега“, каза при откриването Радослав Стоянов, директор на ПГТ „Пенчо Семов“. 
Министър Илин Димитров ще готви с Камелия Митева от 12 клас, Ина Мандева от 10 клас ще готви с директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, д-р Минко Михов, Мартин Иванов от 10 клас ще готви с Кристина Сидорова, областен управител на Габрово, Николай Николов от 12 клас ще готви с ректора на Технически университет – Габрово Проф. Илия Железаров. 
Втората група ученици днес следобед ще бъде в следните отбори - Александра Марокова от 12 клас и Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Александър Пенев от 10 клас и заместник-кмета на Община Габрово Мария Йозова.
Журито на състезанието е съставено от шеф Андре Токев, шеф Ивайло Димитров и Веселина Славчева.
„Искам да кажа на всички участници, че няма значение дали си първи, втори, трети или последен. Най-важното в състезанията е, че човек колкото повече участва в състезания, толкова по-добър става. Колкото повече задачи си правите кулинарни, толкова по-добри ще ставате така че го използвайте като платформа като място, където да се усъвършенствате и разбира се да си размените контакти, да създадете добри приятелства. Успех на всички“ каза шеф Андре Токев. 
Събитието е част от инициативите, посветени на 60-тата годишнина на Професионалната гимназия по туризъм в Габрово и 150-годишнината от рождението на патрона на гимназията, индустриалецът Пенчо Семов.