От средата на февруари до 8 март Комисията за защита на потребителите (КЗП) е направила 578 проверки в търговски вериги, при които са установени 549 нарушения. Това каза в интервю за Дарик радио служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. По думите му през последните дни откритите нарушения намаляват. Виждаме, че проверките вече имат мобилизиращ ефект върху търговците, които превантивно предприемат мерки да няма такива нарушения, посочи Стоянов.
Той добави, че при 216 от констатираните нарушения има съмнения за нелоялни търговски практики, например, на рафта пише, че една стока е в промоция, но цената на касата е различна, има разминавания в грамажите на определени продукти или ограничени количества стоки в промоция.
Фокусът е към веригите, не защото ги сочим с пръст, а защото те държат огромен пазарен дял, каза Стоянов.
Служебният министър допълни, че подкрепя мярката държавата да слага таван на цените. Вярвам силно в пазара и съм сигурен, че това е най-доброто, което може да се случи на българските граждани. В случая се налагат мерки, защото виждаме някои изкривявания, коментира той.
Никола Стоянов каза, че България ще настоява пред Европейската комисия субсидиите за земеделските производители да бъдат изравнени с тези в Западна Европа още тази година.