Във времето на дигиталните технологии и динамично променящия се свят, задържането на детското внимание и формирането на знания става все по-трудна и сложна задача. Но когато образователните занимания са под формата на игра, децата са активни, усвояват с лекота умения и ценности, изграждат модели на поведение и учат неусетно.
Точно такъв подход са избрали в частното средно училище (ЧСУ) „Константин-Кирил Философ” в София, където най-добрите успехи децата постигат именно чрез любимата си игра - лего. Училището е защитило иновативен проект за лего и роботика и вече успешно прилага нестандартния модел за усвояване на знания и развитие на детето като цялостна личност. Лего игрите развиват фината и обща моторика, зрителното и слуховото възприятие, мисленето, езика и речта, изграждат емоционалната и социалната зрялост, убедени са от екипа на училището.
„Образованието чрез лего („LEGO® Education) дава отговор на съвременните изисквания на деца, родители и учители за модерно, иновативно и качествено образование, което подготвя учениците за предизвикателствата на XXI век. Фокусът е върху изграждане на междупредметни връзки чрез подходите „учене чрез игра“, „учене чрез правене“ и „ролеви игри“, които по увлекателен начин ангажират вниманието на децата и спомагат за овладяване в дълбочина на учебния материал. Обучението чрез лего обхваща всички ученици от първи до четвърти клас за период от четири учебни години, като през всяка следваща се надграждат знанията от предходната“, каза за БТА директорът на училището Лиляна Петрова. 
По-лесна адаптация към училището
В първите години в училище децата срещат много и различни емоционални затруднения – страх, агресия, изолират се или другите ги игнорират, посочи преподавателят Росица Цонева, която работи по проекта. Според нея подходите "учене чрез игра", "учене чрез правене" и "ролеви игри" са безценен помощник, когато искаме да научим децата да приемат себе си и другите, и да преодоляват емоционалните дискомфорти. 
В първи клас чрез лего обучението децата навлизат плавно в училищната среда, научават важни правила, разглеждат различни типове поведение, обсъждат и конструират кратки разкази, илюстрират реални ситуации и емоции като агресивно поведение, гняв, безпокойство, тъга. Моделирането на такъв вид ситуация подпомага развитието на емпатия и осъзнаване на начина, по който децата могат да се справят с чувствата, които изпитват. Заглавията на разказите и темите на уроците са лесно разпознаваеми за учениците: “Яна е изключена от играта”, “Макс прави пакости”, “Йордан се притеснява”, обясни Росица Цонева. По думите ѝ за част от децата изключването от групата, от играта, от споделянето, е едно от най-болезнените препятствия в училище. Това често води до дълбоки травми, стрес, безпокойство и нежелание да посещават училище. 
В един от уроците разказваме история за Йордан, който е в ситуация, която го кара да се чувства неспокоен и притеснен. Задачата на децата е да покажат как изглеждат лицата им, когато са разтревожени. Те разбират, че има различни начини да се справят с тревожността и безпокойството. Изслушват историята за Йордан с притаен дъх, защото самите те в определен момент са били в подобна ситуация. 
„Йордан държеше майка си за ръка, докато влизаха в училище. „Добро утро, аз съм г-жа Иванова! Вашата госпожа е болна от грип и затова аз ще съм ви учителка до края на седмица“, каза странната жена. В този момент Йордан изпита същото усещане в коремчето си, както и когато за първи път отиде на уроци по таекуондо. Йордан се вкопчи в майка си и зарови лице в дрехите ѝ. Въобще не искаше да остава с г-жа Иванова. Искаше си неговата госпожа!“ 
Учениците се групират и построяват по техен избор с лего елементите някои от героите в тази история – Йордан, майката или г-жа Иванова. След това разиграват куклен театър, като говорят от името на героите и обясняват защо Йордан се притеснява. Урокът продължава с дискусия - кои ситуации карат децата да се чувстват притеснени или разтревожени. Учителят също споделя истории за негови страхове от детството и разказва как е успял да ги преодолее.Всичко това помага на преподавателя да оцени, дали учениците му се развиват социално и емоционално, дали са способни да изразяват мислите и чувствата си, както и да разбират чувствата на други хора, разказват още преподавателите по проекта. 
Лего игри в часовете по български език 
В урока за втори клас „Принцесата и граховото зърно“ с помощта на лего игрите децата научават последователността на случките в приказката - начало, среда и край.Децата си избират епизод, конструират го и с желание правят устен преразказ. С помощта на лего игрите учениците вникват в литературните произведения, развиват умения за описание и съчиняване на история, развиват устната реч и въображението си.Възможни са различни варианти: разделяне на отбори, които конструират и разказват последователно всички епизоди на дадено произведение в неговата цялост. По този начин усвояват текст, жанр и последователност на случките.Друг вариант е съчиняването на собствена история, на история по подобие на друга, измисляне на различен край. Това са само част от целите, които се реализират чрез лего обучението, споделят от екипа на училището. 
Темите „пътна безопасност” и „околен свят” – по-достъпни чрез лего игрите
В началото на тази учебна година най-малките ученици започнаха проект с изучаването на пътните знаци – указателни, предупредителни, забранителни. Всеки следващ етап дава възможност на децата не само да познават правилата за движение, но да констатират проблеми на пътя и да предлагат рационални решения, каза преподавателката. "Учениците вече споделиха своите наблюдения и предложиха подобрения на елементи от тяхната улица или маршрут, по който минават. С помощта на лего изградихме улица с надлез, вместо пешеходна пътека, безопасни кръстовища със светофари и достатъчно просторни тротоари, на които няма паркирани автомобили, посочиха от иновативното училище". 
По околен свят във втори клас учениците изучават теми, свързани с животните, растенията и тяхната класификация, групират по различни признаци природни процеси, работят по темите - опазване на околната среда, роден край, природни бедствия и безопасност на движението. С лего заниманията учениците затвърждават знанията, развиват умения да изразяват мнение по определени проблеми, да дискутират и презентират, разказаха още педагозите. 
В трети клас лего обучението разпалва въображението на учениците докато експериментират, за да разберат физиката, импровизират пътешествия, разиграват правила и ситуации на пътя, анализират екологични теми. В четвърти клас разширяват аналитичното си мислене, развиват комплекс от умения с инженерен дизайн, програмиране, компютърни науки.
Например в урока „Въртележка“, преподавателят по лего и роботика  Ралица Боагонтие провокира децата с въпроси и насоки за изработката на въртележка за лунапарк. С тази задача децата развиват комуникационни компетентности още в самото начало, докато обсъждат модела. Придобиват дигитални умения, развиват предприемчивост, имат пълната свобода да проявят креативност, съобразена със законите на физиката и механиката. Използват различни механизми и конструкции, моделират, развиват още множество умения и получават нови знания. Резултатът е атракцион, на който според децата всеки, който се качи, ще се забавлява истински. 
Лего образованието – стъпка напред към бъдещето
Професиите се променят много бързо – едни изчезват, появяват се други и необходимостта от гъвкавост е голямата задача пред образованието днес, коментира Теодора Ненова, управител на две частни училища, в които легото е част от цялостния образователен процес. „Обучаваме деца, които ще се реализират на пазара на труда поне след 12 години. Всяка година по света възникват 200 нови професии, светът се развива много бързо и именно заради това се фокусираме върху развитието на умения, които ще помогнат на децата да успеят в живота. Осъзнатото отношение към света дава възможност на децата да бъдат самостоятелни при взимането на решения какво и как да направят“, посочи Теодора Ненова.Никое училище не може да предложи отговор на всяка ситуация в живота, но ключовите познания и умението да мислиш, да комуникираш, да презентираш са част от решенията на житейските казуси. Основата в голяма степен се поставя именно чрез лего образованието, допълни Ненова. 
„Новите технологии LEGO® Education и роботика и „учене чрез игра“, „учене чрез правене“ и „ролеви игри“  правят уроците по-интересни и атрактивни, мотивират учениците и учителите. Очаква се това да доведе до по-високи постижения в усвояването не само на учебното съдържание, но и до съпричастност към глобални проблеми, които се отнасят до опазване на природата и здравето на хората, да възпита бъдещи лидери с активна гражданска позиция“, смята директорът на ЧСУ „Константин-Кирил Философ” Лиляна Петрова.