Видеонаблюдение и видеозаснемане по време на изборния ден няма да има. То ще стартира едва след като председателят на съответната секционна избирателна комисия (СИК) обяви край на изборния ден. Това заяви пред Нова телевизия министърът на електронното управление Георги Тодоров. Той допълни, че устройствата за видеонаблюдение ще бъдат включени след приключването на изборния ден в съответните секции и ще работят до подписването на протоколите от членовете на СИК. 
Министър поясни, че не всички секционни избирателни комисии ще могат да предават на живо процеса по преброяване на гласовете, поради липса на интернет покритие в някои от секциите, но ще бъде направен запис на броенето и оформянето на протоколите, за да може всеки заинтересован след това да види хронологията на преброяване. 
В понеделник ще бъдат отворени офертите за устройствата, с които ще се извършва видеонаблюдението. „ Гражданите трябва да бъдат спокойни, председателите на СИК също, че устройствата ще бъдат доставени навреме“, посочи Тодоров. 
Всяко едно устройство ще бъде прегледано, заредено, за да има пълен заряд. Ще бъдат подготвени два плика с достъпно представени инструкции. Единият плик е за тестовия период в деня за размисъл, а другият плик ще е с указания за действията в самия изборен ден, каза още министърът на електронното управление. 
Всеки, който иска може да наблюдава броенето на гласовете. То ще бъде излъчвано на специален сайт, различен от сайтовете на Централната избирателна комисия и „Информационно обслужване“, за да се осигури по-голяма безопасност спрямо потенциални кибер атаки, посочи Георги Тодоров и допълни, че очаква такива атаки. По думите му са взети необходимите мерки за превенция.  
Попитан възможно ли е блокиране на сайта при по-голям интерес от потребителите, той отговори, че е предвидена възможност 20 хиляди потребителя едновременно да могат да наблюдават една секция.