Народният театър „Иван Вазов“ отбелязва 10-годишнината на спектакъла „Духът на поета“ от Стефан Цанев. Представлението ще се играе тази вечер на камерна сцена.
Ролята на министър-председателя Стефан Стамболов е в изпълнение на Христо Мутафчиев, а Валентин Танев е председателят на Народното събрание Захарий Стоянов. Павлин Петрунов играе Гунчо, телохранителят на Стамболов.  Сценографията и костюмите са на Даниела Олег Ляхова, музиката - на Асен Аврамов. 
Алчността е проклятието на демокрацията, и това си личи в представлението. Смятам това за религиозен въпрос. Понеже при диктаторските режими не можеш да крадеш безнаказано, само диктаторът може да краде безнаказано. А нашата демокрация дава реални права на всички да крадат, колкото могат. Това писателят Стефан Цанев каза пред БТА по повод случая.
По думите на Цанев сюжетът е много прост: „Има слух, че Христо Ботев не е загинал, а е заточен в Диарбекир, и ще се върне, а само две години след това идва Освобождението. Тогава Стамболов изпада в ужас, защото не знае какво ще иска този човек. Може би ще иска разплата, че се провалени идеалите. Може би ще иска власт или богатства. След дълги обсъждания извиква Захарий Стоянов, който председателства Народното събрание, и решават да убият Ботев. По този начин ще спасят себе си от разплата, а самия Ботев ще го спасят евентуално от дискредитиране. Защото, ако иска власт и богатства, няма да бъде с този ореол, с който е в момента като загинал".
„Сега, в днешно време, публиката реагира много остро, защото всеки очаква някой Ботев да поиска сметка за това, което става с дискредитирането на демокрацията. Разбирате, че асоциациите стават все по-сложни", коментира Стефан Цанев.
Премиерата на „Духът на поета" е на 7 април 2013 година. 
/ДД