Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че пред Сърбия предстои най-тежкият политически период и е необходимо в страната да се постигне единство. В тази връзка той обяви формирането на голямо Народно движение за държавата, съобщиха сръбските медии.
Вучич ще посети днес Пчински окръг, включително Босилеград и Враня, и в пряк контакт с народа ще говори за предстоящите предизвикателства и за формирането на Народното движение, което по замисъла му цели да обедини всички сили, които се борят за сръбските интереси, а не, по думите му, за Изток или Запад.
Президентът каза за телевизия Хепи, че иска да формулира политиката на Народното движение за държавата до май, когато ще се състои конгрес на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП).
Той подчерта, че създаването на движението не означава, че ще бъдат премахвани партии.
"Никой не иска да премахва СПП, както говореха. Мисля, че това е убедително най-добрата политическа партия в Сърбия и с нея не могат да се сравняват всички останали, взети заедно", каза Вучич. 
Президентът заяви, че иска да обедини интелектуалците, които подкрепят "нормална Сърбия", които са за Сърбия на бъдещето и не са екстремисти. "Едните са фалшиви леви либерали, а другите фалшиво десни консерватори", каза Вучич.    "Интелектуалците, истинският елит, са за една нормална, достойна, рационална Сърбия на бъдещето", каза още той за ТВ Хепи и добави, че има работници и селяни, които ще се борят за страната си и ще кажат: "Няма да позволим вие да унищожавате Сърбия, нито на вас, екстремистите вляво, нито на вас, екстремистите вдясно. Искаме да отидем направо в бъдещето".
"Ще видим дали ще успеем в това или не", каза Вучич и добави, че не иска подкрепата на хората за себе си, не иска прошка, нито награда за каквото и да било, нито някога ще напусне страната, за която се бори 24 часа в денонощието.
Това е "призив за обща мобилизация", обяви той.
Според наблюдатели, цитирани от вестник "Данас", обиколката на сръбския президент в Сърбия и обявяването на формирането на Народно движение за държавата е манипулация на Вучич, път към неговата оставка като председател на СПП и той прави това с цел да намали отговорността си за подписването на ново споразумение с Косово, което вече руши рейтинга му и рейтинга на СПП.
Историкът и политически анализатор Драгомир Анджелкович каза за "Данас", че решението на Вучич сега да създаде движение, за което той говори от година, е  с цел да прехвърли отговорността.
"Той знае, че споразумението за Косово е непопулярно в голяма част от обществото и в неговата партия. Той иска да постигне две неща. Първо, да успокои членовете на своята партия и да представи нещата така, че не са сами и около тях ще има по-широко движение, а всъщност това ще са сателити на СПП. Психологически ще им бъде по-лесно да го последват по отношение на политиката за Косово, ако смятат, че не са сами. Второ, вероятно той ще се оттегли от поста председател на СПП и ще доведе нова Ана Бърнабич, а той ще бъде председател на това движение. Това е важно, защото председателят на СПП насочва работата на министрите и всичко, което правителството подписва, е негова отговорност. Така те ще имат двойна защита. Той ще бъде председател на движението, който не ръководи нищо, но ще има своя марионетка, която ще ръководи партията и ще прави всичко, което той иска", смята Анджелкович.
Според него Вучич ще участва в изборите с това движение.
"Рейтингът на неговата партия намалява. Те са на власт от 11 години и дори да имаха много по-добра политика, щяха да омръзнат на хората. Така сега се появява нещо ново, преопаковано, което всъщност е старо. Маркетингов трик за намаляване на спада на рейтинга и за опит за победа на следващите избори", каза Анджелкович.
Политологът Бобан Стоянович смята, че формирането на Народно движение за държавата е поредната манипулация на Вучич, с която той се опитва да се представи като единствен защитник на Сърбия и Косово.
Според него това е подготовка за следващите предсрочни парламентарни избори, които ще се състоят най-вероятно догодина заедно с местните. Стоянович вижда причината за това в най-новото проучване, което след приемането на европейското предложение за споразумение между Сърбия и Косово показва спад в популярността му и повишаване на рейтинга на национално-консервативните партии.
"Част от електората на Вучич открито изразява недоволство от ситуацията в Косово. Вучич започва нова кампания, в която ще трябва да обяснява, че не е предател и че не е продал или подписал нищо. Става въпрос за още една медийна манипулация с цел да се прикрият фактите, фигуриращи в приетото френско-германско споразумение, а то е, че става става въпрос за де факто и де юре признаване на независимостта на Косово", каза Стоянович.