ЕС и САЩ възнамеряват да въведат още повече ограничения срещу поддръжници на руската инвазия в Украйна, обявиха снощи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън, цитирани от ДПА.
"Заедно предприемаме нови стъпки за вземане на прицел на трети страни по целия свят, за да прекъснем подкрепата за войната на Русия от всяко кътче на света, където тя бъде установена", заявиха двамата лидери в изявление, публикувано след техните разговори във Вашингтон.
Специално внимание ще бъде отделено на предотвратяването на заобикалянето на санкциите от страна на Русия, заяви Фон дер Лайен по време на кратка среща с медиите в Белия дом.
"Работим в синхрон, за да ограничим още повече приходите на Русия, като същевременно осигурим непрекъснати енергийни доставки за страните с нововъзникващи пазари и развиващите се страни", се казва още в изявлението, без да се посочват конкретни мерки.
Байдън и Фон дер Лайен също така не споменаха конкретно Китай, посочва ДПА. Както САЩ, така и ЕС обмислят да наложат санкции срещу Пекин, ако се потвърди, че страната подкрепя Русия с оръжейни доставки.
Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година. В отговор на това ЕС, САЩ и редица други държави от Г-20, включително Великобритания, наложиха серия от санкции срещу Москва.
Китай досега не е осъдил нахлуването на Русия в Украйна.
След срещата си снощи Фон дер Лайен и Байдън обявиха и началото на работата по споразумение за критично важните суровини, което да предотврати задълбочаването на спора между ЕС и САЩ относно субсидиите за чисти технологии.