ЕС и САЩ ще започнат работа по споразумение за суровини от критично значение, за да сложат край на спора за субсидиите за чисти технологии, съобщиха в съвместно изявление президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде ДПА.
Предвижда се споразумението да позволи критични суровини, добивани и преработвани в ЕС, да се "отчитат при покриване на изискванията" за електрически автомобили в американския Закон за намаляване на инфлацията, се казва в изявлението.
Фон дер Лайен заяви в коментар за пресата, че работата по споразумението ще започне с цел да се даде достъп на критични суровини, добивани в ЕС, до американския пазар, "все едно че са добивани на американския пазар".
Съобщението е сериозен пробив в това, което някои се опасяваха, че ще се превърне в голям икономически спор между ЕС и САЩ заради риска европейските производители да се пренасочат към САЩ, за да се възползват от субсидиите, предвидени в американския закон за намаляване на инфлацията, посочва ДПА.