Часове преди да пристигне в чилийското пристанище Пунта Аренас командирът на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ – к-н II ранг Николай Данаилов, поздрави екипажа си, както и българските и испанските антарктици на борда на плавателния съд, по повод успешното прекосяване на пролива Дрейк, който е считан за един от най-бурните и опасни морски пътища в света. На сборния пункт откъм десния борд на НИК 421 беше проведена скромна церемония, на която присъстващите получиха символични грамоти за преодоляването на морската теснина, деляща Южните Шетландски острови от Южна Америка.
Командирът на кораба заяви, че е горд с екипажа, че успешно е завършил може би най-сериозния етап от историческата първа мисия на кораба до остров Ливингстън и българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“, разположена там. К-н Данаилов поздрави присъстващите на борда не само за успешното преминаване през пролива Дрейк, но и за сполуката през последвалия пролив Льо Мар между Южна Америка и островите Естадос, където корабът се справи с много силно вълнение и насрещен вятър преди да навлезе в Магелановия проток.
Драгомир Матеев, ръководител на логистичната и научна дейност на Центърса за полярни изследвания, също изрази признателността си към екипажа за постигнатото до момента. „От името на всички полярници да изкажа огромна благодарност към екипажа на кораба за всичко онова, което членовете му свършиха през последните две години, откакто имаме кораб. Ако не бяха тези хора, работейки денонощно, откакто придобихме кораба – без почивка, без отпуск, нямаше да имаме нищо. В един от разговорите по между ни адм. Медникаров сподели, че подобни неща не са се случвали досега и няма и да се случат – за толкова кратко време да изправим на крака кораб, да го пуснем и да го пратим в Антарктика. За мен експедицията ще приключи на 28 април, когато ще се приберете във Варна живи и здрави“, обърна се той към военнослужещите.
Последните 26 български антарктици, които зазимиха родната база на Ливингстън до следващия сезон, слязоха от борда на „Св. св. Кирил и Методий“ в Пунта Аренас, за да се приберат в родината с различни полети от Южна Америка през Европа. Същото направиха и седемте испански полярници от базата „Хуан Карлос I“, съседна на българската, които корабът транспортира до чилийския град. НИК 421 и екипажът му ще продължат пътя си от Пунта Аренас към България, плавайки през Атлантическия океан. Корабът ще вдигне котва в обедните часове на 12 март.