Компанията Мета, която притежава социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, обяви днес, че работи върху нова социална мрежа. Според описанието това може би ще бъде конкурент на Туитър, предаде Франс прес.
"Обмисляме една децентрализирана и независима социална мрежа, позволяваща споделяне на писмени  съобщения в реално време", се казва в изявление на Мета, изпратено до Франс прес. 
Според специализирания сайт "Платформър" ще става дума за ново приложение, което ще бъде замислено така, че да взаимодейства с други мрежи от същия тип, като например Мастодон, който си спечели относителна популярност след закупуването на Туитър от милиардера Илон Мъск миналия октомври.
Мастодон функционира благодарение на децентрализирани сървъри, без централно ръководство, нито взимаща решения власт.
Ако Мета изпълни намерението си, тогава ще става дума за значително скъсване с досега използваната стратегия от технологичните гиганти, които винаги са предпочитали да работят в затворена среда и със свои собствени правила на употреба.
Новината идва в момент, в който Туитър губи скорост, след като бе закупен от Мъск. Тогава той уволни половината от служителите си. Туитър освен това в последно време редовно е жертва на технически бъгове.