С поредица от събития и инициативи България отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи. 
В Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ президентът Румен Радев откри документалната изложба „80 години от спасяването на българските евреи“.
Преживяла две национални катастрофи, България прави всичко възможно, за да избегне въвличането й в поредната война на Стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции, нашият народ отхвърля антисемитизма и сам, разпокъсван и преследван, търси пътя към диалога, към мирната ревизия на несправедливия Ньойски диктат, заяви държавният глава при откриването на изложбата. 
Има нещо специално в българския народ. И това нещо трябва да бъде като една светлина, като един лъч, който огрява целия свят. Да видят хората как в най-мрачните, в най-тежките моменти, цял един народ, от всички слоеве на обществото, е станал и спасил своите евреи, каза по време на откриването на изложбата известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар.
От Националната библиотека започна шествие, което стигна до Паметните плочи на спасителите на българските евреи, където се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя.
Столичната община и Организацията на евреите в България „Шалом“ организираха днес Поход на толерантността и мъдростта, който завърши с церемония пред Паметника на Спасението в София. Поднесени бяха венци и цветя на паметника на Спасението в градинката "Свети Климент Охридски", където се състоя церемонията по повод 80-годишнината от Спасението.
Кметът на София Йорданка Фандъкова каза в словото си, че 10 март е паметен ден в българската история, ден на преклонение и почит. Той е символ на победата на човечността и единството, проявени преди 80 години от българския народ - представители на Българската православна църква, политици, писатели, лекари, общественици, интелектуалци, които се противопоставиха на Холокоста и спасиха своите съграждани от лагерите на смъртта.
Благодарствен молебен за 80-годишнината от спасяването на българските евреи бе отслужен днес в храмовете на Българската православна църква - Българска патриаршия.
Филателното издание „Незабравимите лица на спасението“ на тема „80 години от спасяването на българските евреи“ бе представено днес в Музея за история на София от главния изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев. 
Евреи от България и Държавата Израел, в присъствието на лидери на еврейски организации, положиха венец на гроба на Цар Борис III в парка на Двореца „Врана“ в столицата. С това те почетоха паметта на монарха по повод на днешното отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. В Двореца „Врана“ гостите се запознаха с документи и артефакти, свидетелстващи за отношенията между българската царска династия и еврейската общност.
Преди 80 години българският народ даде отпор на фашизма по начин, по който никой друг народ в Европа не го направи, той спаси своите евреи, каза днес почетният консул на Израел в България проф. Красимир Методиев, който участва в церемонията по отбелязването на годишнината във Варна. Тя се състоя през Паметника на благодарността в центъра на града и започна със звук на шофар. На церемонията присъстваха областният управител на Варна Марио Смърков, кметът Иван Портних, много граждани.
С церемония по полагане на цветя и прожекция на тематични филми Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Русе с председател Панайот Тотев отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи.    
Късометражна лента, дело на ученици от кърджалийското училище „П.Р.Славейков“ и техни преподаватели бе представена за първи път, а поводът бе днешната дата, на която се отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи. 
Изложба с фотоси и документи "80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война" показа днес Държавният архив в Кюстендил. 
Регионалният исторически музей в Благоевград отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи с изложба, посветена на еврейската общност в Горна Джумая.