Говорителят на Белия дом Джон Кърби обвини днес Русия, че се опитва да дестабилизира Молдова, в това число и чрез протести с цел да постави там правителство, което да брани руската кауза, предаде Франс прес.
"Мислим, че Русия се опитва да отслаби правителството на Молдова, със сигурност с финалната цел да види една по-благосклонно настроена администрация начело на страната", заяви Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом.
Молдова е управлявана сега от проевропейски власти. Според Вашингтон Москва се опитва да дестабилизира Приднестровието, сепаратистки проруски регион в Молдова. Вчера пък ръководителите на района казаха, че са осуетили атентат срещу лидерите му, приписван на Киев. Украйна отхвърли тези твърдения.
"Руски играчи, със сигурност свързани с  руското разузнаване, се опитват да организират протести в Молдова и да си послужат с това да подкладят бунт срещу молдовското правителство. Ние имаме доверие в демократичните и икономическите институции на Молдова и в тяхната способност да отговорят на тези заплахи и разбира се ние ще продължим да им доставяме важна подкрепа", каза Кърби.
САЩ са засилили споделянето на информации с молдовските лидери относно руските дейности в Молдова, за да може те да разследват повече и да осуетят руските планове, подчерта още Кърби.