През 2021 г. в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия всеки пети човек е бил засегнат от бедност, посочва доклад за проблема, публикуван от Paritätische Wohlfahrtsverband (PWV) - асоциация от независими социални организации, институции и групи, съобщи телевизия Ве Де Ер.
"Нямах хладилник в продължение на година и половина, защото нямах пари за подмяната му", "в момента харча много повече пари за храна, отколкото е предвидено в стандартната ставка, и въпреки това почти не мога да ям зеленчуци или плодове" - това са цитати от живеещи в бедност хора, които са били интервюирани по време на изследването.
Пандемията от коронавируса и инфлацията са сред причините, поради които все повече хора в Германия живеят в бедност. В Северен Рейн - Вестфалия делът им е 19,2 %, което е над средното за страната ниво. Това е най-високата стойност, измервана някога от PWV.
 
В Рурската област 1,3 милиона души живеят в бедност
Равнището на бедност е най-ниско в Мюнстер - 15 %. В Падерборн и Аахен този дял е 19 на сто. В Рурската област равнището на бедност е особено високо. В Дортмунд, Бохум, Хаген, Дуисбург и Есен то е около 22%. Със своите над 5 милиона жители Рурската област е най-голямата агломерация в Германия - там 1,3 милиона души живеят в бедност.
Особено голям брой от тях получават помощи по програмата за социални помощи и осигуряване за безработица "Харц 4" (Hartz IV). По-конкретно в градове като Дуисбург, Есен и Херне този дял е над 18%. В Гелзенкирхен всеки четвърти човек живее на помощи по програмата "Харц 4". 
В бедност живеят предимно възрастни хора, пенсионери. Равнището на бедност е 18,2 % и е по-високо от всякога. Жените са особено засегнати.
Счита се, че хората са засегнати от бедност, ако не разполагат с повече от 15 000 евро годишно, в случай че живеят сами. За семействата с две деца границата е 31 500 евро.
По време на пандемията пакетите за помощ, предоставяни от федералното правителство, са подпомагали предимно  хората на трудов договор и самонаетите. Това е предотвратило нарастването на бедността сред работещите. 
Според доклада програмите за облекчаване на последиците от инфлацията се разпределят в зависимост от доходите. Тоест колкото повече печели човек, толкова по-голяма помощ получава. Следователно това може да увеличи още повече разликата между бедните и богатите домакинства, посочва Ве Де Ер.