Продуктите на мултинационалните компании Юнилевър (Unilever) и Пи енд джи (P&G), които са с най-голям пазарен дял в категорията на перилните препарати, се продават в Гърция със 113,92 до 361 процента по-скъпо, отколкото в най-евтината страна в Европейския съюз, предаде в електронното си издание в. „Катимерини“. Тези данни показа проучване на гръцката Комисия за защита на конкуренцията. Те са спрямо най-евтините държави в ЕС – Ирландия, Швеция и Германия, като статистиката се съобразява с покупателната способност в дадена държава. 
Гърция се нарежда в групата на страните с високи цени, независимо от размера на опаковката на препарата. Този факт не изглежда да е повлиян от географския фактор, тъй като Гърция и Кипър например имат голяма разлика в цените (Кипър е с по-евтини цени), въпреки че транспортирането на продукта до Кипър може да изисква допълнителни разходи поради географското му положение.
Гръцката Комисия за защита на конкуренцията отбеляза, че в Гърция колкото по-малка е опаковката, толкова по-висока е цената на бройка. При разглеждане на продукти на капсули и прах за пране под марките Скип (Skip) и Ариел (Ariel) е установено, че в опаковка от 14 броя например цената на бройка може да е 0,66 евро, при условие че цената на същия продукт, но в опаковка от 54 броя, е 0,44 евро. За сравнение, в Нидерландия цената на брой не варира, независимо от опаковката. 
Инициативата за посоченото ценово проучване е провокирана от значителното увеличение на инфлацията в Гърция от юли 2022 г. насам в категорията продукти „домакински почистващи препарати“. По данни на Евростат, до юни 2022 г. разликата между повишаването на цените в ЕС и в Гърция е била малка (5,7 процента увеличение в еврозоната и 5,8 процента в Гърция). През юли обаче тя достига 7,3 процента в еврозоната и 8,1 процента в Гърция, а през следващите месеци тази разлика постепенно става все по-значителна (8,2 процента в ЕС и 11,4 процента в Гърция през август и т.н.). През декември този показател в Гърция се покачва с 2,5 процента в сравнение с ноември, като по този начин цените на перилните препарати стават с 15,9 процента по-високи през последния месец на миналата година (спрямо 13,4 процента през ноември 2022 г). 
Друга причина за провеждането на проучването и публикуването на данните от него е стремежът на Комисията за защита на конкуренцията да повлияе на ценовата политика на мултинационалните компании, като предизвика намаляване на цените от страна на мултинационалните компании, тъй като покупателната способност в Гърция е значително по-ниска от тази в държавите, където препаратите са на по-изгодни цени спрямо тези в Гърция, отбелязва изданието.
Въпреки че Комисията за защита на конкуренцията избягва да оповестява заключенията си относно причините за високите цени в Гърция, според публикацията на електронното издание на в. „Катимерини“ не бива да се изключва възможността за разследване на антиконкурентни практики през следващата година.