Италианската брегова охрана и военноморските сили на Италия изпратиха няколко плавателни съда и кораби, за да окажат съдействие на над 1300 мигранти в Средиземно море, предадоха световните агенции.
В първа операция три плавателни съда на Бреговата охрана помагат на 70 морски мили (около 130 километра) южно от Кротоне на голям плавателен съд, в който има 500 мигранти.
Три други  плавателни съда на Бреговата охрана, сред които и кораб, помагат на две големи лодки с около 800 мигранти. Те се намират на около 180 километра югоизточно от Калабрия.
Бреговата охрана е поискала помощ и от военноморските сили и министерството на отбраната е дало разпореждане в операцията да се включи и един военен кораб, който се насочва към зоната възможно най-бързо.
Операциите се извършват близо две седмици след крушението на голяма плавателен съд с мигранти край град Кротоне в областта Калабрия. По последни данни жертвите на тази трагедия са 73.
По данни на вътрешното министерство на Италия от началото на годината в страната са пристигнали през Средиземно море 17 592 души спрямо 5976 души за същия период миналата година и 5995 души през същия период на 2021 г.
Броят на пристиганията на мигранти през Централносредиземноморския път е скочил с 116 процента през януари и февруари спрямо 2022 г., според данни на Фронтекс.