Историк от Нидерландия откри уникално средновековно златно съкровище на 1000 години, предаде Ройтерс.
Находката се състои от четири златни висулки за уши, две ленти от златен лист и 39 сребърни монети, обявиха от Нидерландския национален музей на антиките.  
Лоренцо Рюйтер (27 г.) разказа пред Ройтерс, че e търсил съкровището от 10-годишен и го е намерил през 2021 г. в малък северен град с помощта на металотърсач.
"Беше много специално да открия нещо толкова ценно, не мога да го опиша. Никога не съм очаквал да открия нещо подобно нещо", казва той. Мъжът добавя, че е било трудно да го запази в тайна две години.
Експертите от Националния музей на антиките се нуждаят от време, за да почистят, изследват и датират предметите от съкровището. До момента те са установили, че има монета вероятно от около 1250 г., което ги накара да предполагат, че ценностите са били заровени в този период.
По това време бижутата вече са били на два века, допълват от музея, като добавят, че то вече трябва да е било "скъпо и ценно притежание".
"Средновековните златни бижута са изключително редки в Нидерландия", заявиха още от музея.
Макар че ще остане загадка точно защо съкровището е заровено, специалистите припомнят, че се е водила война между нидерландските региони Западна Фризия и Холандия в средата на 13-и век, като епицентърът е бил в областта, където е открита находката.
Откривателят каза, че е възможно влиятелен човек по онова време да е заровил ценните предмети, за да ги предпази и и се е надявал да ги изкопае, когато отново е безопасно.
Като се има предвид археологическото му значение, съкровището е дадено назаем на музея, който ще го изложи. Ценните предмети обаче остават официална собственост на Лоренцо Рюйтер, отбелязва Ройтерс.