Историята на спасяването на българските евреи през Втората световна война трябва да се знае от целия свят. И смятам, че точно тук сме в дълг като държава, заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. 
Казвам, че сме в дълг като държава, защото много са музеите, много са паметниците в цяла Европа, които разказват за гибелта на евреите. В България имаме нужда от друг тип музей, който да разказва за евреите, които оцеляха благодарение на българското общество, на българските политици, на царската институция, на много общественици, поети, писатели, философи. За това имаме нужда да разказваме, заяви Йотова.  По думите й един такъв музей би бил място не само за история и поклонение, но и място за бъдещето. Всеки, който влезе, да знае тази история и да не допуска подобно масово изтребление, смята вицепрезидентът.
Имаме нужда от такъв жив музей, който на базата на архивите, на историите, на личните свидетелства, на тълкуванията на историците, да говорим за фактите и поне тази тема да не става част от разделителните линии в българското общество. Факт е, че по това време в България се приема антиеврейско законодателство, че действа Закон за защита на нацията, всички необходими „атрибути“ да се извърши депортацията на българските евреи. От другата страна е делото на интелектуалците, които не се страхуват да кажат това, което мислят, напомни Илияна Йотова. Според нея те са изразили душевността на българския народ - неговата толерантност.
Много бих искала във всички дискусии, които не са само обърнати към миналото, а към сегашната ситуация, името на България винаги да бъде споменавано, допълни Йотова.
До ден днешен Втората световна война остава най-кървавият конфликт, с най-много жертви. Моделите, които се пренасят от миналото в настоящето не могат да бъдат еднозначни, не могат да бъдат матрици, но тези уроци трябва да се познават. 
Кой е можел да си представи, че няколко години след Втората световна война на една маса ще седнат германци и французи, за да кажат „никога повече“. Табуто на тези думи бе нарушено с войната в Украйна. Затова е недопустимо, каза още Йотова. Говорим за една ненужна, брутална война, която носи нови жертви. И нито една световна организация, нито една държава не може все още да намери решение, допълни тя. Затова, по думите й, трябва да възпитаваме младите си хора, че навсякъде, където прилича на фашизъм, трябва да се противопоставяме с всички сили. Моделът не може да бъде пренесен като матрица, но уроците могат да бъдат пренесени и научени, смята Илияна Йотова.
В София трябва да бъде построен музей на спасяването на българските евреи, заяви Илияна Йотова в речта си вчера по време на отбелязването на 80 години от спасяването на българските евреи в 134-о Средно училище „Димчо Дебелянов“ – ORT School. Онова, което хората с десетилетия бяха завоювали, днес сякаш сме готови да пропилеем с лека ръка, заяви тогава вицепрезидентът. Тя отбеляза, че и днес в сърцето на Европа се води война. И отново омраза, и отново липса на толерантност, и отново незачитане на правата на другия, допълни Йотова.