Основният опозиционен алианс в Турция планира да назначи бившия вицепремиер Али Бабаджан за вицепрезидент, отговарящ за икономиката, ако спечели президентските избори на 14 май, посочиха пред Ройтерс днес четирима високопоставени източници от алианса. 
Те допълниха, че обединението от шест партии също е определило и кандидат за управител на турската централа банка, но не уточниха за кого става дума.
„В една система, която Бабаджан ще управлява, ще има структура, където важни министерства ще бъдат поети от други партии", каза високопоставен представител на алианса.
Той допълни, че министерството на хазната и финансите, което в момента е една институция, може да бъде разделена на две.
Бабаджан беше близък съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, но напусна управляващата Партия на справедливостта и развитието през 2019 г. поради разногласия за посоката на партията и сформира Партията за демокрация и напредък (ДЕВА). Той отговаряше за икономиката при Ердоган и беше добре възприеман от чуждестранните инвеститори тогава, отбелязва агенцията.
От партия ДЕВА отказаха коментар за бъдещата роля на Бабаджан.
Друг източник, запознат със ситуацията, каза, че Бабаджан също така ще отговаря за чуждестранните инвестиции и за цялостния  инвестиционен климат.
Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), бе определен в понеделник за кандидат за президент на опозиционния алианс и ще се изправи срещу Ердоган.
Проучванията показват, че президентските и парламентарните избори през май ще бъдат оспорвани, като опозиционният блок леко изпреварва управляващите.
Източниците казаха още, че опозиционният алианс се е споразумял да се съсредоточи върху възстановяването от щети, които според тях, са нанесени на институциите, и че "непазарните" практики ще бъдат прекратени. Тези практики включват контрол на обменния курс на централната банка, нетрадиционна парична политика, ограничения на заемите и непазарни политики.