Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви днес, че след преговорите между международния надзорен орган и Иран ще бъдат продължат след седмица, предаде Ройтерс.
"След седмица или след 10 дни“, каза Гроси в отговор на журналистически въпрос кога отново ще има консултации между иранските власти и МААЕ.
На 3 март шефът на МААЕ пристигна в Техеран, където проведе два кръга преговори с ръководителя иранската ядрена програма и се срещна с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан. В събота Гроси разговаря и с иранския президент Ебрахим Раиси, припомня ТАСС.
Генералният директор на МААЕ изрази удовлетворението си от разработените по време на визитата му съвместни мерки, които по думите му, предполагат засилване на сътрудничеството между ислямската република и международния надзорен орган. 
Според разпространеното на четвърти март съвместно изявление на Иранската агенция за атомна енергия (ИААЕ) и МААЕ Иран възнамерява да разреши на международната агенция да осъществи дейността си по проверка и мониторинг, а също и да предостави достъп до три ядрени обекта. В документа се посочва, че двете страни са се разбрали да си сътрудничат, ръководейки се от своите "права и задължения“.
В същия ден Гроси даде пресконференция във Виена, на която заяви, че Иран има готовност за поставяне на камери и друго оборудване за наблюдение на ядрените му обект.
В неделя обаче говорителят на ИААЕ Бехруз Камалванди опроверга думите на Гроси пред иранската държавна информационна агенция ИРНА. "През двата дни, в които г-н Гроси беше в Иран, въпросът за достъпа до физически лица така и не беше повдигнат", каза той.