Почти 48 хиляди души са загинали в резултат на разрушителните земетресение в Турция през февруари, съобщи днес турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум в град Газиантеп в югоизточната част на страната, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия ТРТ.
"В резултат на земетресенията в Кахраманмараш са загинали, по последни данни, 47 932 души", посочи министърът.
По думите му 96,6 процента от разрушените сгради са били построени преди 1999 г.
"Завършихме отчета на щетите в пет окръзи (от общо 11). В останалите е извършен на 90 процента. Проверки бяха извършени по отношение на 1 707 000 жилища, от които 821 302 са получили сериозни повреди и трябва да бъдат разрушени", посочи Курум.
От своя страна турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че сред загиналите има 6265 чужденци. Той не даде подробности за националността им.
"Вече е започнало изграждането на 209 контейнерни лагера в района на бедствието. За 42 от тях инфраструктурните работи са завършени", заяви турският вътрешен министър след среща в Координационния център по бедствията в югоизточния турски град Малатия, предаде Анадолската агенция.
По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че броят на жертвите на стихийното бедствие е над 47 000 души.
Две разрушителни земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 разтърсиха на 6 февруари окръг Кахраманмараш в Югоизточна Турция. Земетресенията, последвани от хиляди вторични трусове, бяха усетени в 11 турски окръга и в съседните страни, от които най-силно засегната беше Сирия. Според прогнозите на ООН общите щети, причинени от бедствието в Турция, могат да надхвърлят 100 милиарда долара.