Любителите на котки пътуват до полския град Шчечин, за да зърнат Гацек, пълничък черно-бял котарак, превърнал се в интернет сензация, предаде Ройтерс.
Котаракът понякога лежи върху одеало в малка дървена кутия с отворена предна част, направена от собственика му. Гацек живее от над 10 години на улица "Кашубска" в града. Благодарение на получените десетки петзвездни отзиви домът на Кот Гацек (Котаракът Гацек) се е превърнал в най-високо оценената забележителност в Шчечин в Гугъл Мапс (Google Maps), изпреварвайки дори ренесансов замък. 
"Гацек е Ким Кардашиян в света на котките", казва Каролина Новак, мениджър на официалния акаунт в ТикТок за региона Западна Померания, където се намира Шчечин.
"Туристите започнаха да го търсят само защото стана популярен в интернет", казва тя. 
Служители на туристическия информационен център в Шчечин споделят, че историите на хората, пътуващи от близо и далече, за да видят Гацек, са "смайващи". Те разказват например за човек от Норвегия, който е летял до Полша със самолет, само за да зърне котарака.  
По думите им благодарение на него туризмът процъфтява "неимоверно". 
Някои фенове приписват славата на Гацек на неговата увереност и сладка муцуна. Други казват, че статутът му на знаменитост привлича посетители в града, който вече е известен със замъка на херцозите на Померания,  парковете и живописната обстановка край реката. 
Сред желаещите за видят известния котарак е и студент, който идва от Монголия и живее в Германия. "Търся котарак на име Гацек. Надявам се, че ще го намеря. Ако не днес, може би утре", казва той за Ройтерс. 
Някои жители на Шчечин обаче са загрижени. Марта Глуховска, медицинска сестра в местното Дружество за грижа за животните, казва, че хората предлагат на Гацек неподходяща храна.
Пълничкият котарак не е първото животно, което привлича туристи към полски град. През 2021 г. голдън ретривър в Гданск стана най-високо оценената туристическа атракция в Гугъл.