Европейската комисия е готова да обсъди включването на Европейската прокуратура в преследването на случаите на заобикаляне на санкциите на ЕС. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след заседание на европейските правосъдни министри в Брюксел.
Допълнително проверяваме как руското имущество може да бъде използвано за възстановяване на Украйна и за изплащане на обезщетения. Това предполага ефективно прилагане на наложените срещу Русия санкции, поясни той. Въпросът за репарациите е част от осигуряването на справедливост за Украйна. ЕК подкрепя създаването на международен регистър на жалбите, за да съберем от гражданите сведения за претърпените щети. Така ще знаем по-точно цената и това ще бъде тежка цена за Русия, обобщи еврокомисарят.
Според нас Международният наказателен съд трябва да играе ключова роля, заяви Рейндерс по повод търсенето на отговорност за престъпленията в Украйна. Обособяването на нов център в Хага за преследване на престъплението агресия срещу Украйна е първата стъпка, посочи той и уточни, че се очаква центърът да започне от лятото да събира доказателства и да подготвя бъдещи искове.
За разследването на международните престъпления, включително депортацията на деца, няма да оставим камък необърнат, преди на виновниците да бъде потърсена отговорност, заяви Рейндерс. Той допълни, че миналата седмица е посетил Лвов, където е участвал в международна конференция, посветена на търсенето на отговорност за извършените престъпления в Украйна. Срещите, в които участвах напоследък, показаха всеобщо съгласие, че извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието, отбеляза еврокомисарят.