Румънският Национален музей за съвременно изкуство (MNAC, НМСИ) отбелязва на 16 март феномена на съвременната визуална култура в Румъния чрез „визуален разказ“ за 192 нови произведения на изкуството в колекцията на музея, а също с публичен дебат с международни гости, който открива новата инициатива през този сезон - серия от публични лекции на Международната академия на НМСИ, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на прессъобщение на музея.
В първото издание на публичния дебат на Международната академия на НМСИ специални гости ще са Франсис Морис, директор на „Тейт Модърн“ (Tate Modern), д-р Зоран Ерик, независим куратор, бивш главен куратор на Музея за съвременно изкуство в Белград (и двамата членове на журито в областта на публичната изкуство сесия за покупка, НМСИ 2022) и художничката Ана Мария Мику.
„Международната академия на НМСИ е хибридно събитие, нещо средно между академичен колоквиум и неформални професионални срещи, съчетаващо разговори с артисти, лекции за кураторски практики, критичен анализ, пътеписи и т.н. Една сесия продължава 90 минути и има фиксиран брой от трима лектори, всеки от които представя различна дисциплина, поколение и държава. Концепцията се роди от натрупването на творческа и социална енергия от моите 30+ години пътуване през разнообразните светове на визуалната култура. Сътрудничества и приятелства бяха изковани, триумфи и провали - преживени в онези хаотични времена, през дългите, ентусиазирани и болезнени 90-те години [на миналия век]; след това в измамната лудост на първото десетилетие на XXI век; и след това във вълнуващото, трудно и безсънно второ десетилетие на 21-ви век", каза Калин Дан, директор на НМСИ, цитиран в прессъобщението.
И накрая, на 4-ия етаж на музея, в пространството на диалога, ще бъде открита нова студентска изложба, в която седем млади художници в началото на своята кариера ще се впуснат в ново колективно творческо и кураторско упражнение.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)