С концерта „Поклон, маестро!“ на 4 април „Европейски музикален фестивал“ ще отбележи 90-годишнината от рождението на изтъкнатия български диригент и педагог акад. Емил Янев, съобщават от „Кантус фирмус“. Събитието е в зала „България".
В продължение на над 50 години той развива активна артистична, педагогическа и обществена дейност. Кариерата му дълги години е свързана с оркестъра на Националното музикално училище, с хоровите състави „Георги Кирков“, „Трудова песен”, „Христина Морфова”. В периода 1987-2002 г. акад. Янев е главен диригент на „Колегиум музикум Банкя" (днес „Симфониета София”). Той е също дългогодишен преподавател по хорово и оркестрово дирижиране, ръководител на диригентски курсове в България и чужбина, автор на редица статии, трудове и учебни помагала. Лауреат е на множество награди като едни от най-значимите в сферата на оркестровото дирижиране са отличия на международни конкурси за младежки оркестри в Белгия, Полша, Франция и Нидерландия с оркестъра на Музикалното училище.
Бележитият диригент, когото няколко поколения български музиканти помнят с неговия професионализъм и неподправено чувство за хумор, си отива в края на 2021 година, на 89-годишна възраст.
На 4 април ще свирят представителните ансамбли на НМУ - младежка филхармония „София“ и Младежка хорова капела с настоящия си диригент Славил Димитров. Те ще изпълнят програма от творби на Астор Пиацола, Жорж Бизе и Георги Андреев. Специален гост на събитието е изключителната цигуларка Мила Георгиева, която започва своята кариера под палката на маестро Емил Янев.
Мила Георгиева ще бъде солист в цикъла „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола. Другите произведения в програмата са откъси от сюити №1 и №2 „Арлезианката“ от Жорж Бизе и творбата за смесен хор и симфоничен оркестър „Ювиги хан“ от Георги Андреев.
/ДД