Областната дирекция на МВР Враца съобщи резултатите от проведена през деня специализирана операция. Тя е била съгласно график, утвърден от главния секретар на МВР с цел противодействие на битовата престъпност. Участвали са служители на ОД на МВР-Враца, Районните управления от областта, Зонално жандармерийско управление-Монтана, Комисията за защита на потребители, НАП, Агенция „Митници“, Държавното горско стопанство и Регионалната дирекция по горите, уточниха от ОД на МВР Враца.
До момента по време на операцията са регистрирани и разкрити 16 престъпления. По случите са образувани общо пет досъдебни производства, пет бързи производства, както и пет заявителски материала. Разкрити са четири кражби, регистрирани в предишен период. Проверени са 472 човека, от тях 20 са лица представляващи интерес.
Задържани за 24 часа са 10 човека. Проверени са 246 моторни превозни средства. Съставени са 6 акта за установяване на административни нарушения, 93 фиша, 22 протокола по Закона за МВР. Проверени са 13 заложни къщи, 7 автоморги, два пункта за черни и цветни метали. Проверени са 27 сборища на лица, представляващи интерес, 33 търговски обекта, 36 питейни заведения. При извършените проверки са иззети 509 къса цигари без български акцизен бандерол, 2,220 кг тютюн без бандерол, незаконно оръжие.
Полицейската операция започна в 7 часа тази сутрин от територията на РУ Бяла Слатина. От началото на месеца в цялата област са проведени над 10 специализирани полицейски операции, като най-много са на територията на РУ Бяла Слатина и РУ Козлодуй.
Според отчета на ОД на МВР Враца само за миналия месец са регистрирани 12 престъпления, свързани с наркотици, от които две са разкрити, а по останалите работата продължава.
По отношение на престъпленията, свързани с акцизни стоки без бандерол – от началото на годината са регистрирани 19 заявителски материала и е образувано 1 досъдебно производство. Съставени са пет акта за установено административно нарушение. Иззети са 150 къса цигари без български акцизен бандерол, 6 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол и 209 л алкохол без български акцизен бандерол.