Президентът на Украйна Володимир Зеленски отдаде днес почит на Дмитро Коцюбайло, прочут украински командир, известен с прякора Да Винчи, предаде Ройтерс.
Командирът спечели симпатиите на сънародниците си, защото бе посветил целия си живот в борба срещу Русия и нейните проксита, отбелязва агенцията.
Да Винчи, който беше на 27 години, оглавяваше звено, наречено "Вълците на Да Винчи". Той беше убит тази седмица в боевете в Бахмут, в Източна Украйна.
Ковчегът с тленните останки на Да Винчи бе изложен за поклонение в златокуполната катедрала "Свети архангел Михайл" в Киев. Там се появи украинският президент Володимир Зеленски, за да постави цветя пред ковчега на прочутия командир. Придружаваше го пристигналата по-рано днес в Киев премиерка на Финландия Сана Марин.
"Боли, когато губим нашите герои. Смел, храбър, силен, лоялен на себе си и на държавата", така Зеленски описа Да Винчи.
На церемонията присъстваха и украинският министър на отбраната Олексий Резников и главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни. 
Зеленски каза, че е връчил на майката на Да Винчи - Оксана Коцюбайло, "Кръст за военни заслуги", който той присъжда посмъртно на сина й. "Ние никога няма да го забравим и винаги ще бъдем благодарни на него", заяви Зеленски относно командира.
Миналата година украинският президент обяви Коцюбайло за "герой на Украйна", като това стана преди началото на пълномащабната руска инвазия в тази страна.
Коцюбайло играеше важна роля в боевете срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна от началото на въоръжения конфликт през 2014 г. Свързан с крайнодясното движение "Десен сектор", той беше една от водещите фигури в националистическите групи в страната. Някои от тях участваха и в протестите от 2014 г., които свалиха от власт тогавашния проруски президент на Украйна Виктор Янукович. Критици казват, че радикализмът и предисторията на насилие на групите са помогнали на руските медии да ги представят като неонацисти, заплашващи рускоговорящите хора в Украйна, посочва Ройтерс. Президентът на Русия Владимир Путин оправда инвазията в Украйна с това и заяви, че тя е единственият начин да се избави  Украйна от неонацистите, подкрепяни от западните съюзници, които искат да разрушат Русия.
Киев и Западът отхвърлят тези твърдения и описват конфликта като заграбване на територии, което ще се провали.
В Русия прокремълски коментатори и ръководителят на военната група "Вагнер" Евгений Пригожин празнуваха смъртта на Коцюбайло.