Микронезия е провела миналия месец преговори с Тайван за установяване на дипломатически отношения срещу 50 милиона долара помощ, тъй като е разочарована от връзките си с Китай, предаде Ройтерс, цитирайки писмо на президента на тихоокеанската островна държава.
Напрежението между САЩ и Китай за влияние в Тихоокеанския регион нараства. Президентът на Микронезия Дейвид Пануело, който ще трябва да се оттегли от поста, след като загуби изборите във вторник, бе отявлен критик на предложения от Китай пакт с 10 тихоокеански островни държави в областта на сигурността и търговията. 
В писмо с дата 9 март микронезийският държавен глава уведомява губернаторите в страната, че се е срещнал миналия месец с тайванския външен министър Джоузеф Ву, за да обсъдят установяването на дипломатически отношения.
"Бях честен с външния министър Ву, като по наши оценки ни е необходимо финансово стимулиране в размер на приблизително 50 000 000 долара за посрещане на бъдещите ни нужди. Може и ще получим тази сума в срок от три години след като установим дипломатически отношения с Тайван", пише Пануело. Той обръща внимание, че Тайван "ще поеме всички проекти, които Китай" е започнал до момента в Микронезия.
Говорител на Пануело отказа да коментира въпроса.
Тайванското министерство на външните работи каза в изявление, че няма да коментира контактите си с други страни, но ако се сравнява с "устните обещания" на Китай, Тайван винаги се е придържал към духа на "практичната дипломация, взаимната изгода", и добави, че Тайван може да предостави помощ.
"В бъдеще нашата страна би искала да следва тайванския модел, за да помогне за развитието на Микронезия, да допринесе за благосъстоянието на народа им и да уважава и приветства разширяването на двустранните отношения", пише още в текста.