С ритуал-поклонение пред паметника на Шести артилерийски полк в Сливен днес бе почетен 11 март - Денят на Ракетните войски и артилерията, съобщиха от областната администрация. Ритуалът е организиран от Военно формирование 22 220 и Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов".
Освен учениците от клуб „Памет", в церемонията се включиха представители на военно-патриотични организации, политически партии и Военният духов оркестър на Военно формирование 22 220.
Паметникът на Шести артилерийски полк е сред образците на мемориалното изкуство. Изработен е от архитект Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие "Шкода", с пречупена ос и разбито дясно колело - символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка. 
Той е със специална емоционална стойност, тъй като е изграден със средства на оцелелите офицери и с дарения на войниците от скромните им заплати. Открит е през 1924 г. в памет на героите – техните другари, които завинаги ще останат по бойните полета, и за утеха на техните вдовици и сираци.
През 2020 г. фигурата на артилериста, която е основна част от композицията, бе предадена за съхранение на историческия музей, тъй като не подлежеше на реставрация. На нейно място бе поставено копие, изработено от месинг. Това стана благодарение на дарителска кампания, организирана от граждани и общината. Сред инициаторите и участниците в кампанията бе и хуманитарната гимназия.  От 2015 г. насам, на 11 март винаги има цветя на паметника от клуб „Памет".