Филателното издание „Незабравимите лица на спасението“ на тема „80 години от спасяването на българските евреи“ бе представено днес в Музея за История на София от главния изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев. 
В церемонията по валидирането участваха председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ проф. Александър Оскар, кметът на София Йорданка Фандъкова и художникът Николай Петрусенко. Днес София отбелязва 80-годишнината от спасяването на българските евреи с няколко събития, едно от които е в Музея за история на София, където е представена изложбата “Еврейската улица – реконструкция“ за историята и културата на еврейската общност, посочи столичният кмет.
Тя подчерта, че в този ден отбелязваме събитие, с което всички можем да се гордеем и което показва, че винаги, когато хората се обединяват за добро, може да се постигне резултат. Столичният кмет призова да се преклоним пред паметта на хората, които не са били спасени. „Гордея се, че нашият град е успял да се запази като символ на толерантност, какъвто се надяваме и правим всички усилия да го запазим и днес“, каза Фандъкова. Тя добави, че сме длъжни да пазим духа на толерантност, който е струвал много усилия, предполагал е голяма смелост, както на политиците от ранга на Димитър Пешев и общо 43 депутати, на Българската православна църква, на много съсловни организации, така и на десетки хиляди обикновени български граждани, застанали в подкрепа на своите съграждани. Обединени в името на доброто, в името на справедливостта, можем да се борим със злото и да постигаме резултат, каза кметът Фандъкова.
Александър Оскар заяви, че българските евреи са голяма част от българското общество от векове насам. Марката, представляваща еврейска звезда, олицетворява незабравените лица на спасението, което е името ѝ, посочи Оскар. На нея са лицата на голяма част от хората, които с риск за живота си са помогнали за спасяването на българските евреи, допълни председателят на „Шалом“. 
Филип Алексиев отбеляза при валидирането на марката, че темата за спасяването на българските евреи е широко застъпена в българското маркоиздаване. Има три специализирани издания съответно за 60-ата, 70-ата и 80-ата годишнина и по повод отбелязването на Хулио Паленсия, испански дипломат с принос за спасяването на стотици евреи. Настоящото издание представлява пощенска марка - блок с номинал 3,30 лв. и тираж 5100 бройки. В блока са изобразени портрети на спасителите на българските евреи, някои от които са удостоени с почетното звание „праведници на света“, което Държавата Израел дава на хора от нееврейски произход, които с риск за живота си са спасявали евреи от нацисткото изтребление по време на Холокоста.