Кипърски депутати поискаха да бъде отстранена част от изкуствените неравности за ограничаване на скоростта по пътищата, защото според проучвания те причиняват допълнително замърсяване, съобщава кипърското издание „Филелефтерос“.
Хиляди граждани искат пред домовете им да бъдат поставени такива неравности или „гърбици“, за да принудят автомобилите да намалят скоростта, без да знаят, че рязкото намаляване на скоростта, последвано от ускоряване, особено на камионите, посипва околността с вещества, някои от които предизвикват рак и други заболявания.
Дискусия по темата беше проведена в комисията по транспорт на кипърския парламент по инициатива на депутата от Ларнака Христос Орфанидис.
Орфанидис се позова на опита на други страни, в които тези неравности се отстраняват, и заяви, че само в Кипър употребата им е толкова широка.
Той каза, че безразборната им употреба освен това затруднява движението на линейките и противопожарните коли.
Представителят на министерството на транспорта информира депутатите, че от 2007 г. досега във ведомството са внесени 3227 искания за поставяне на неравности, 92 процента от които са отхвърлени и това е предизвикало недоволството на вносителите.
Представител на министерството на здравеопазването потвърди, че без съмнение изкуствените неравности причиняват замърсяване, което остава дългосрочно в района.
В края на дискусията депутати поискаха от компетентните органи да разгледат употребата на неравности за ограничаване на скоростта и да бъдат отстранение онези от тях, които са разположени в противоречие с нормите.