Най-много лекарства в България се внасят от Румъния, а през последните две години от България са дерегистрирани 639 лекарства. Това каза пред журналисти Боряна Маринкова, директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства. В периода 2014-2022 г. от българския пазар са изтеглени три хиляди лекарства, посочи още Маринкова.
В Испания най-много лекарства се внасят от Франция, а в Белгия, Нидерландия и Дания най-много лекарства се внасят от Германия. Великобритания също внася най-много лекарства от Германия, а Ирландия, Италия и Кипър внасят най-много лекарства от Гърция. В Полша най-голям внос на лекарства има от Великобритания, а Австрия внася най-голямо количество лекарства от Франция, посочи Маринкова. Проучване от 2020 г. показва, че 52 на сто от паралелния внос за държави като България се постига от Франция, Германия и Великобритания. Повече от половината паралелен внос по принцип се генерира от държави с висок доход – Австрия, Белгия, Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Великобритания.  
Унгария и Гърция внасят най-малко лекарства от чужди лекарства, тъй като имат големи производства, обясни Христофор Иванов, член Управителния съвет на асоциацията.
(следва)