Община Благоевград изплати еднократна финансова помощ за новородени деца на 89 семейства, съобщиха от общинския пресцентър. Изплатените средства са в размер на 96 500 лева, а днес парите са преведени по сметките на родителите, които са кандидатствали и отговарят на условията от Наредбата за отпускане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца. 
С това са изплатени средствата на всички заявители, които са подали документи до края на ноември 2022 г., посочиха от общината. Както БТА писа, за изминалата година са подпомогнати финансово около 400 семейства, който отговарят на условията на наредбата. За настоящата година общината е заложила 400 хиляди лева за отпускане на еднократната помощ на новородени. 
Съгласно решение на Общински съвет – Благоевград сумата за първи дете при родител с висше образование е 900 лева, 600 лева за родител със средно образование и 200 лева за родител с основно образование. За второ дете помощта спрямо образованието на родителя е съответно 1100 лева за родители с висше образование, 800 лева за родител със средно и 250 лева за родител с основно образование. За трето дете общината изплаща съответно 2000 лева, 1000 лева и 300 лева за родител с висше, основно и средно образование. При раждане на близнаци, тризнаци и т.н. еднократната парична помощ е 1000 лева на дете, без да се отчита образованието на родителите и поредността на децата. 
При изплащане на сумите се взимат по-благоприятните условия. В случаите, когато единият родител е с висше образование, а другият със средно, се изплаща по-високата сума, предвидена в наредбата, обясниха за БТА от общината.