Броят на отпечатаните хартиени бюлетини за предстоящите предсрочни парламентарни избори в област Кърджали ще бъде 200 хиляди. Това каза за БТА председателят на Районната избирателна комисия Павел Гатев и обясни, че такова е разпределението от ЦИК.
БТА припомня, че преди близо десетина дни РИК - Кърджали обяви, че ще поиска за предстоящия вот да бъдат отпечатани с над 100 000 хартиени бюлетини по-малко. Като мотив Павел Гатев посочи тогава голямата разлика между броя на избирателите според предварителните избирателни списъци – 260 хил. души и пълнолетните лица в областта, според последното преброяване през септември 2021 г. – малко над 120 хиляди. Той отчете също, че средно през последните две години за петте избора са гласували между 70 и 80 хиляди, като на 2 октомври 2022г. гласувалите с хартиена бюлетина са били 12 хиляди, а гласувалите с машина - 52 хиляди. Идеята за отпечатването на драстично по-малкия брой книжни тела бе да се спестят държавни средства.
С решение на РИК вече е одобрен и предпечатният образец на бюлетината за 9 -и МИР, а самите хартиени бюлетини се очакват в избирателния район не по-рано от десетина дни преди вота, обясни още Павел Гатев.