Албанската Централна избирателна комисия (ЦИК) отхвърли искането на настоящия лидер на демократите Сали Бериша за регистрация на местните избори през май под логото и печата на Демократическата партия на Албания в полза на бившия ръководител на партията Лулзим Баша, съобщи Албанското радио и телевизия. 
Демократическата партия (ДП) към момента е разделена на две фракции – „Преосноваване“, ръководена от Сали Бериша, и т. нар. „официална“ фракция на ДП,  чийто лидер е председателят на парламентарната група на ДП Енкелейд Алибеай.
На 21 март 2022 г. Лулзим Баша подава оставка като ръководител на ДП, но този факт не се споменава в документите, предадени на албанската ЦИК за регистрация за участие на местните избори в Албания през май тази година, пояснява Косовското радио и телевизия. 
Няколко дни преди да подаде оставка бившият лидер на партията Баша подписва пълномощно, в което дава правото на тогавашния заместник-ръководител на ДП (и сегашен председател на парламентарната група на ДП и на „официалната“ фракция на ДП – бел. ред.) Енкелейд Алибеай, на главния секретар на партията Газменд Барди или на секретаря по правни и изборни въпроси Индрит Сефа да подписват документите за представяне на кандидатите на ДП за всички органи на местната власт.
В резултат на това и двете групи в рамките на Демократическата партия подават документи за регистрация на местните избори, които ще се проведат на 14 май, като апелативен съд трябваше да реши на коя от двете фракции принадлежат логото и печатът на партията – на „Преосноваване“, ръководена от Сали Бериша, или на „официалната“ фракция на ДП, чийто лидер в момента е Алибеай (т. нар. „ДП на Лулзим Баша“ – бел. ред.).
В решението на апелативен съд от 3 март 2023 г. се казва, че представените за разглеждане документи по отношение на ръководните органи на ДП, предоставени при регистрацията на политическите партии, „са стари и не отразяват коректно ръководните органи на партията, особено по отношение на бившия ръководител на партията Лулзим Баша, който, освен че е бил отстранен от тази длъжност в Парламента на Албания на 11 декември 2021 г., е подал оставка публично на 21 март 2022 г.“.
Албанската ЦИК призна и ще регистрира официално Демократическата партия с председател Лулзим Баша, тъй като според закона той все още фигурира като председател на партията, пише Албанското радио и телевизия.
Председателят на албанската ЦИК Илирян Целибаши, след като изслуша представителите на двете страни и прегледа документацията, заяви, че комисията решава само въз основа на съдебни решения и закона, а не на база лични възприятия или мнението на членовете.
Лидерът на фракцията „Преосноваване“ Сали Бериша отговори на отхвърлянето на искането му за регистрация на местните избори през май от ЦИК на Албания с думите „Няма сила на света, която да ни попречи да участваме на изборите и да ги спечелим“.