Третата среща между високопоставени служители на Европейската служба за външна дейност и министерството на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства се проведе днес в Абу Даби, предаде новинарската агенция на ОАЕ – УАМ.
Срещата се проведе под председателството на Аиша ас Сувайди, директорка на отдела по европейските въпроси към външното министерство на ОАЕ, и Карл Халергард, директор за Близкия изток и Северна Африка във външнополитическата служба на ЕС.
Основна тема на срещата бе секторният обмен, като тя се проведе в рамките на споразумението за сътрудничество между службата на ЕС и външното министерство на Емирствата, подписано през януари 2018 г.
Двете страни изразиха задоволство от напредъка при изпълнението на споразумението за сътрудничество, което допринесе за неговото засилване в редица области - икономиката, търговията, конференцията на ООН за климата КОП 28, енергийната сигурност и преход, борбата с тероризма, сътрудничеството в областта на развитието и хуманитарната помощ. Участниците в срещата също така отбелязаха значението на КОП28 за по-нататъшното развитие на отношенията между ЕС и ОАЕ.
Взаимодействието между различните сектори се осъществи в три работни групи: търговия и икономическа диверсификация, сигурност и борба с тероризма и световен дневен ред.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и УАМ.)