Всички кандидати за депутати в турския парламент от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да направят дарения по сметката на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), която е отворена за събиране на помощи за регионите, засегнати от опустошителните земетресения през февруари. Това заяви турският президент Тайип Ердоган в петък, след като подписа в президентския дворец указ, с който се определя датата на президентските и парламентарните избори в Турция, предаде държавната телевизия ТРТ-Хабер.
Ердоган поясни, че кандидатите трябва да направят дарения преди да подадат заявление за регистрация за изборите на 14 май.
Бих искал да благодаря на всички, които ще помогнат с дарения на пострадалите от земетресенията. Вярвам, че това решение ще даде добър пример на другите партии, добави президентът.
Междувременно указът на Ердоган за изборите бе публикуван в Държавен вестник. По-рано днес президентът каза, че решението ще бъде публикувано утре в Държавен вестник, посочва ТРТ-Хабер.
В следобедните часове председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер съобщи, че ако е необходимо, вторият тур на президентските избори в Турция ще се проведе на 28 май, информира Анадолската агенция.