Президентът на Беларус Александър Лукашенко покани китайския си колега Си Цзинпин да посети страната му. Това съобщи днес пресслужбата на беларуския лидер, предаде ТАСС.
"Скъпи приятелю, каня ви да посетите в удобно време Беларус, където отново ще можете да усетите топлото гостоприемство и сърдечността на нашия народ. Приемете пожелания за крепко здраве и по-нататъшни успехи в отговорната си дейност, а също и уверения в моето най-високо уважение", се казва в поздравление на беларуския президент до китайския ръководител по случай преизбирането му на висшия пост.
Лукашенко благодари на Си за личното внимание, отделяно от него за укрепване на партньорството с Беларус, и потвърждава своята "готовност да полага максимални усилия за развитие на целия комплекс" от двустранни отношения.
От 28 февруари до 2 март Лукашенко бе на държавно посещение в Китай и след официални преговори със Си двамата приеха съвместна декларация за по-нататъшно развитие на образцовите отношения и стратегическото партньорство между двете държави.
Последната визита на Си Цзинпин в Беларус датира от 2015 г. Държавните глави подписаха тогава договор за приятелство и сътрудничество между страните и декларация за развитие на стратегическото партньорство; подписани бяха и още над 50 документа за съвместна дейност.