Германската железопътна компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn) през декември миналата година e сключила договор на стойност от 64 милиона евро за доставка на повечето от компонентите за новата си комуникационна мрежа (IP) с фирма, която използва технология на китайската корпорация "Хуавей" (Huawei), предаде Ройтерс.
Системата ще бъде в основата на нова комуникационна система, която ще позволи на "Дойче бан" да управлява изцяло дистанционно движението на влаковете по железопътната си мрежа. 
Договорът, за който досега не е съобщавано, показва, че германските фирми продължават да използват технологиите на "Хуавей" за изграждането на инфраструктура, която се смята за стратегически значима, въпреки опасенията в самата Германия и предупрежденията от страна на съюзник като САЩ относно използването на китайски разработки, отбелязва Ройтерс. 
Според агенцията договорът на "Дойче бан" с компания, която използва технология на "Хуавей", разкрива пропуски в законодателството относно защитата на цифровата критична инфраструктура, и то повече от година след началото на руската военна инвазия в Украйна.