Късометражна лента, дело на ученици от кърджалийското училище „П.Р.Славейков“ и техни преподаватели бе представена за първи път, а поводът бе днешната дата, на която се отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи. 
„Филмът е по действителен случай и разказва за полско селце, в което ученици евреи и поляци учат заедно. Показва промяната в отношенията им след навлизането на Хитлер в Полша, а финал на историята дава смъртта на един от младежите“, сподели за БТА Димитър Димов, ръководител на школа „ИстОрика“ в учебното заведение, чието дело е филмът. 
Влезли в обувките на своите герои и докоснали се за миг до събитията по онова време, учениците участвали във филма са на мнение, че историята не трябва да се повтаря. „Трябва да бъдем себе си. Историята в миналото трябва да си остане в миналото и да гледаме само към бъдещето“, коментира Красимир Кирчев, участвал в късометражната продукция.
Представянето на лентата бе предшествана от откриването на изложба от постери и разработки, посветена на осемдесетата годишнина. Тя също е дело на ученици от учебното заведение и в рамките на седмица различни елементи от нея ще бъдат подменяни.
Датата 10 март възпитаниците на кърджалийското училище почетоха и с поднасяне на цветя пред плоча в центъра на града в памет на еврейската общност, живяла някога в Кърджали.