Медицинският университет (МУ) в Плевен дипломира днес втория си випуск магистър-фармацевти на Факултет "Фармация". За това съобщи Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище. 
След успешно завършен петгодишен курс на обучение дипломи за магистър-фармацевт получават 42 дипломанти, от които трима са с отличен успех. Отличничката на випуска е магистър-фармацевт Елиф Халиибрямова. 
След тържественото произнасяне на клетвата-слово на магистър-фармацевта, ректорът проф. д-р Добромир Димитров връчи официално дипломите и подаръците на Випуск 2022.
"Аз вярвам, че вашите преподаватели са успели да отворят прозорец в умовете и душите ви, прозорец към светлина, знание, наука и нови хоризонти. Вашата задача е да разширявате кръгозора си с нови знания, умения и компетенции, за да бъдете полезни на обществото и на своите пациенти", каза в словото си към абсолвентите проф. Димитров.
БТА припомня, че факултет "Фармация" е четвъртият факултет на Медицинския университет в Плевен, създаден през 2016 г. с решение на Народното събрание. Той бе официално открит на 1 ноември 2018 г. и за сравнително краткия период от създаването си до днес се утвърди на картата на фармацевтичното образование в България с иновативност и бързи темпове на развитие. Факултетът "Фармация" е член на Европейската Асоциация на факултетите по фармация. 
Първата програмна акредитация на специалността "Фармация" бе получена през 2019 г. В новопостроената сграда на факултета са изградени и оборудвани със специализирана апаратура 15 учебни и четири научни лаборатории, както и шест лекционни зали. Първият випуск магистър-фармацевти се дипломира през март 2022 г.