С европейски средства започна изграждането на нов физкултурен салон двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ (бивша Солунска) в Благоевград. Днес беше дадено начало на строителството с официална церемония „първа копка“ в двора на гимназията. 
Новата спортна зала ще бъде изградена по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Общата стойност на проекта е в размер на близо 3,9 млн. лева, от които около 3,632 млн. лева безвъзмездна финансова помощ и около 259 хиляди лева собствено финансиране, бе посочен по на днешната официална церемония. В него са включени четири обекта – три училища на територията на града и детска градина „Вечерница“. Освен НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, проектът финансира дейности и в Трето основно училище „Димитър Талев“ и Пето средно училище „Георги Измирлиев“ в града, както и изграждане и оборудване на нова сграда към детска градина "Вечерница", изграждане на нови детски площадки в двора на детското заведение и оборудване в други две сгради към него. 
В рамките на проекта в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде изграден и оборудван физкултурен салон в двора на училището, предвижда се благоустрояване на прилежащото дворно пространство, както и монтиране на спортни уреди на открито. Освен изграждане на физкултурен салон, проектът предвижда и изграждане на отделна сграда, в която ще са помощни помещения. 
Радвам се, че след толкова забавяне и очаквания, днес всички, които сме тук, имаме възможността да присъстваме на едно начало, каза пред ученици и учители кметът на Благоевград Илко Стоянов, който отбеляза, че изграждането на новия физкултурен салон на училището се очаква от 2018 г. Градоначалникът изрази увереност, че през есента възпитаниците на гимназията ще спортуват в новата база. 
Преди официалното начало на строителните дейности бе отслужен водосвет за здраве от свещеника към храм „Свети Николай“ в града Светослав Кючуков. Символично начало на строителството бе дадено от кмета на града Илко Стоянов, директорът на гимназията Светлана Солачка, предишният директор на училището Марин Митов, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков и ученици. 
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще".