От 13 март във Варна започва кампания за безплатни профилактични прегледи за хора с проблеми със съня, съобщиха днес от пресслужбата на Медицинския университет в града. Инициативата е  съвместно с Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане.
Кампанията във Варна ще продължи до 1 април. Прегледите ще се реализират от мултидисциплинарен екип в Сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център. Желаещите да се включат в кампанията, която е посветена на Световния ден на съня - 17 март, трябва да си запишат предварително час на телефони 088 24 14 456 или 052677 299. 
БТА припомня, че такъв тип кампании Медицинският университет във Варна прави за седма поредна година. Целта на профилактичните прегледи е да се установят причините за липсата на здравословен и качествен сън. Те могат да бъдат свързани с нарушения на дишането, с обструктивна сънна апнея, нарколепсия,  хъркане, инсомния или други проблемни състояния, медицински или психологически разстройства.
В Сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център се извършват целогодишни прегледи за нарушения на съня. На пациентите се правят тестове с полиграф, а при нужда се насочват и за преглед  с полисомнограф. От няколко години акцент в работата на центъра са и консултациите за професионални шофьори. При тях липсата на качествен сън може да доведе до проблеми с концентрацията. Лошият сън може да предизвика и увреждане с ефект, подобен на алкохолната интоксикация.