Шестима мъже седят редом с китайския лидер Си Цзинпин във всемогъщия Постоянен комитет на Политбюро на управляващата Китайска комунистическа партия и се занимават с важни ресори от пропагандата до борбата с корупцията.
Всички те са партийни ветерани с близки лични и професионални връзки със Си, най-могъщата фигура в Китай от десетилетия насам.
Очаква се ролите им да заемат по-централно място на текущата сесия на Общокитайското събрание на народните представители, церемониалният законодателен орган на Китай. 
Произходът на шестимата показва продължаващата "значимост на политиката във визията на Си Цзинпин за управлението на Китай", казва Нийл Томас, сътрудник в Центъра за анализ на Китай към Института за политика на азиатското общество.
Някои подробности за членовете на Постоянния комитет на Политбюро, подредени по реда на техния партиен ранг:
ЛИ ЦЯН
Може би най-близкият до Си официален представител, Ли Цян се очаква вероятно да поеме поста на премиер, привидно отговарящ за кабинета и грижещ се за икономиката. Ли е най-известен с това, че безмилостно наложи брутална политика за "нулев КОВИД", блокирайки Шанхай миналата пролет като партиен шеф на китайския финансов хъб, като доказа своята лоялност към Си пред лицето на оплакванията от жителите му за липсата на достъп до храна, медицински грижи и основни услуги.
Ли, който е 63-годишен, стана близък със Си по време на мандата на бъдещия президент като ръководител на родната му провинция Чжъцзян - сравнително богата провинция в югоизточната част на страната, която днес е известна като технологичен и производствен център.
ЧЖАО ЛЪЦЗИ
Останал от предишния състав на Постоянния комитет на Политбюро, Чжао Лъцзи спечели доверието на Си като ръководител на партийния антикорупционен орган - Централната комисия за дисциплинарна инспекция, провеждайки кампания за борба с корупцията, която прекрати всяка потенциална опозиция срещу лидера.
Очаква се 65-годишният Чжао да оглави Общокитайското събрание на народните представители и неговия Постоянен комитет, занимаващ се с по-голямата част от същинската законодателна работа. 
ВАН ХУНИН
Друг завърнал се от предишния Постоянен комитет, Ван Хунин е с академично образование, бил е професор по международна политика в шанхайския университет "Фудан" и старши съветник на двама от предшествениците на Си. Необичайно за високопоставен служител, 67-годишният Ван никога не е заемал длъжност нито на местно, нито на централно правителствено ниво. 
Ван е известен с това, че е автор на книги, критикуващи западната политика и общество, и се очаква да бъде назначен за ръководител на Китайската народна политическа консултативна конференция - консултативния орган на Общокитайското събрание на народните представители, който в координация с отдела "Единен фронт" на партията работи за укрепване на влиянието и имиджа на Си в чужбина.
ЦАЙ ЦИ
Като ръководител на столицата от 2017 г. насам Цай Ци контролираше провеждането на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. в условията на пандемията на "КОВИД-19", което беше отбелязано от партията като успех. Цай, който е 67-годишен, осъществяваше също контрол върху принудителното изселване на хиляди работници мигранти от занемарени квартали, като поддържаше относително нисък броя на случаите на "КОВИД" в Пекин, без да въвежда суровите мерки, взети в Шанхай и в други градове.
Цай, който има докторска степен по икономика, също влезе в политическата орбита на Си на политическата сцена в провинция Чжъцзян. Като ранен покровител на китайските социални медии, Цай е и сред малцината висши китайски официални представители, посетили Тайван. През 2012 г. в публикация за сайта на списание "Цайсин" той похвали масовите смесени магазини на острова. Очаква се Цай да отговаря за пропагандата и съобщенията.
ДИН СЮЕСЯН
Като директор на общата канцелария на партията от 2017 г. насам, Дин Сюесян на практика изпълнява функциите на началник на канцеларията на Си, видимо присъствайки на държавни посещения и срещи с чуждестранни лидери. Подобно на Ван, Дин никога не е заемал правителствен пост, но е в центъра на партийните дела, точно под Политбюро.
Все още едва на 60 години, кариерата на Дин тръгна нагоре, след като той беше назначен за секретар на Си през краткия му мандат като ръководител на партията в Шанхай. Очаква се той да бъде назначен за първи вицепремиер, отговарящ за административните въпроси.
ЛИ СИ
Преди да бъде назначен в Постоянния комитет, 66-годишният Ли Си ръководеше провинция Гуандун - един от най-богатите райони в Китай и база на огромния му производствен сектор. По-рано той е бил партиен секретар на известната революционна база на Мао Цзедун в Янан и е станал един от първите инициатори на така наречения "червен туризъм", който популяризира местата, посветени на историята на партията преди идването ѝ на власт през 1949 година.
Близък довереник на Си, Ли вече е назначен на мястото на Чжао като ръководител на Централната комисия за дисциплинарна инспекция.
(БТА)
(Светослав Танчев)