Този уикенд в Банско организационният комитет на Bansko Freeride World Tour Qualifier и Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират тематични събития, посветени на безопасността, с фокус върху риска от лавинни инциденти и насоченост към децата и младежите между 10 и 18 години. В основата на срещите е програмата „Лавинистика“, която е специално разработена за младежи, по инициатива на БАССЕС. 
Реализацията за обучения, които да обхващат деца и младежи, започва през 2018 г. като лекционни курсове в училища в страната. От зимата на 2022 г. са подготвени и проведени специализирани теренни курсове, които да запознаят младите хора с опасностите в зимните планински условия и възможните мерки, чрез които да ги избегнат. Опитът показва, че в тази възрастова група младежите вече често имат достатъчно добри умения, за да опитват извънпистово каране на ски и сноуборд, но същевременно нямат познания за риска от лавини и не го осъзнават. 
Програмата не е насочена към даване на съвети, а към осъзнаване на проблема, каза за БТА инструкторът по планинско спасяване и планински спасител от отряд София на Планинската спасителна служба при Българския Червен кръст Мартин Неделчев.
За целта на 11 март от 20:00 часа в хотел „Бяла лавина“ в Банско ще се проведе информационна лекция, на която са поканени млади скиори и сноубордисти, и техните родители. На лекцията ще бъдат разгледани основните проблеми, които водят до лавинни инциденти, съобщиха организаторите. 
Курсът продължава и в неделя с практически занимания в зимните условия на Пирин в две паралелни събития. От една страна, предстоят теренни занятия за младежи и девойки с по-слабо познаване на темата за лавините. За участие в тази група е необходимо базово ниво на каране на ски и сноуборд, което е достатъчно високо за самостоятелно спускане по ски пистите на Банско. Не се изискват умения по извънпистово каране.
От друга страна, по-напредналите ще имат възможност да се присъединят към втората група с теренни занятия за младежи и девойки с добри умения за каране на ски и сноуборд извън утъпкани писти. За участие са необходими умения за уверено каране в необработен терен и притежаване на личен комплект лавинна екипировка – лавинен уред лавинна сонда, лавинна лопата. 
Не се предвижда навлизане в рискови терени, казват организаторите и добавят, че на участниците ще бъде осигурена възможност за достигане на местността за занятия чрез използване на ски съоръженията в ски зона Банско. Групата на напредналите ще използва ски съоръженията и, карайки ски, ще работи на терени в близост до ски писта „Платото“.
Участието е безплатно и със задължително предварително записване. Всеки желаещ да се включи следва да изпрати мейл на [email protected] с три имена и телефонен номер на участник и родител, възраст на участника, както и в коя от двете групи желае да се включи. Всички детайли за предстоящите събития са на страницата на БЕФСА.