Украинската столица Киев днес възстанови по-голямата част от електрозахранването си, съобщиха официални лица, което е признак за бърза и непоколебима реакция на последния руски артилерийски и ракетен обстрел, насочен срещу критична инфраструктура, съобщи Асошиейтед прес.
Силите на Кремъл нанесоха удари по Украйна от разстояние на фона на продължаващите от месеци безрезултатна боеве на фронтовата линия в източните райони. Очевидната цел е да се отслаби решимостта на Украйна и да се принуди украинското правителство да преговаря за мир при условията на Москва, коментира АП.
Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви в своя оценка, че "тези ракетни удари няма да отслабят волята на Украйна или да подобрят позициите на Русия на фронтовата линия".
Украинският военен анализатор Олег Жданов заяви, че руснаците нанасят удари по гражданска инфраструктура, тъй като не могат да се прицелят ефективно в украински военни обекти.
"Руснаците не разполагат с данни за местоположението на украинските войски и оръжия, затова се насочват към гражданската инфраструктура и използват същите стари методи за нападение срещу цивилни граждани, за да всяват страх и паника в обществото", каза той. "Украйна оцеля през зимата и ударите на Русия по енергийната система през пролетта едва ли имат някакъв смисъл".
Електрозахранването и водоснабдяването в Киев са възстановени, заяви Сергий Попко, ръководител на военната администрация на града. Попко посочи, че около 30% от потребителите в столицата остават без отопление и че ремонтните дейности продължават.
Електроснабдяването е възстановено на повече от девет от всеки десет потребители в североизточната Харковска област на Украйна, съобщиха местните власти, а електрозахранването е възстановено и на една трета от потребителите в южната Запорожка област.
Руската атака беше най-мащабното подобно нападение от три седмици насам, като бяха изстреляни над 80 руски ракети и самоунищожаващи се безпилотни самолети.
При обстрела, който нанесе щети и на жилищни сгради, загинаха шестима души, а стотици хиляди останаха без отопление и течаща вода. Залповият огън беше забележителен заради гамата от боеприпаси, които силите на Кремъл използваха, включително хиперзвукови крилати ракети "Кинжал", които са сред най-усъвършенстваните оръжия в руския арсенал.
Руското министерство на отбраната заяви, че ударите са в отговор на неотдавнашното нахлуване в Брянска област в Западна Русия на, както твърди Москва, украински диверсанти. Украйна отхвърли твърдението и предупреди, че Москва може да използва твърденията, за да оправдае засилването на собствените си нападения.