Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри списъка с местата и секциите за гласуване зад граница на свое заседание днес. Очаква се по-късно Комисията да ги обяви на сайта си. 
По време на заседанието стана ясно, че все още не е дадено разрешение за отваряне на секции извън дипломатическите и консулските представителства на страната ни в три държави. Това са Австрия, Швейцария и Норвегия. ЦИК реши, че ще определи броят на местата и секциите в тези държави, но ще чака официално разрешение от тях. 
По-рано днес на брифинг в Министерството на външните работи (МВнР) зам.-председателят на Работната група „Избори“ към МВнР Калин Анастасов обяви, че от ведомството очакват зад граница да бъдат разкрити между 730 и 740 секции в 62 държави. 
Българските граждани в Чехия ще могат да гласуват само на територията на посолството в Прага, а сънародниците ни в Германия - на 40 места извън дипломатическите и консулските представителства и офисите на почетните консули, обясни Анастасов.
Той отбеляза още, че от МВнР очакват зад граница да бъдат изпратени между 240 и 410 машини в 240 секции в 22 държави на три континента.